Kobe Bryants favoriet was een Nederlander

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

De (sport)wereld werd flink opgeschud door het overlijden van NBA-legende Kobe Bryant. Het basketbalicoon verongelukte samen met zijn dochter en andere inzittende na helikoptercrash. Bryant was naast basketballer ook groot fan van voetbal – of soccer, zoals ze in Amerika zeggen. Zijn Greatest Of All Time (GOAT)? Marco van Basten.

Kobe Bryant in AC Milan-shirt © Twitteraccount AC Milan
Kobe Bryant in AC Milan-shirt © Twitteraccount AC Milan

Je moet onder een enorme steen hebben gelegen wil je de laatste dunk van Kobe Bryant gemist hebben. De basketballegende was met zijn dochter en andere inzittenden op weg naar een jeugdbasketbaltoernooi toen het noodlot toesloeg. Een paar dagen later is de mist van het choquerend verlies nog steeds niet weg, maar daarachter verschijnen de contouren van een niet langer levende legende.

GOAT

Kobe was voor het moderne basketbal wat Johan Cruijff voor ons voetballandschap betekende. Een groot sportman, maar wellicht een nog groter icoon. De zin van het leven omschreef hij ooit als “je moet mensen inspireren om hen te laten uitblinken in wat zij doen”.

Die uitspraak zou zomaar ook de reden kunnen zijn dat hij een basketbalschool opende na het beëindigen van zijn carrière, en tijdens elke zomerstop talloze gearriveerde NBA sterren bijspijkert in de kunst van het raak schieten. Anderen beter maken – zijn overleden dochter zou een flink portie van papa’s basketbaltalent hebben geërfd – was de Bryants levensader na zijn actieve basketbaldagen.

Marco van Basten

Nog voordat de hele wereld van Kobe hoorde, was het vooral zijn vader die een goede basketballer was. Voor de carrière van zijn vader verhuisde Kobe als kleine jongen naar Italië. Hij woonde een aantal jaren in modestad Milaan, waar hij kennis maakte met de plaatselijke AC.

In die tijd had AC Milan nog verschillende Nederlandse grootheden in dienst. Natuurlijk valt Ruud Guillit daaronder, maar de favoriet van Bryant had een andere naam. “Van Basten was mijn favoriete speler uit die tijd”, zei hij vier jaar geleden tegen de clubcamera’s van AC Milan.

Dat één van de grootste basketballers in de geschiedenis van de NBA juist deze Nederlander kiest uit een generatie vol wereldsterren, geeft zijn overlijden een extra dimensie. Dat niet alleen basketballers, maar hedendaagse sportgrootheden als Cristiano Ronaldo (Juventus) en Lionel Messi (FC Barcelona) hun verdriet en steun uitspreken, laat zien dat een sportheld nooit gebonden is aan een tijdsbestek of sportveld. De GOATs van de sportwereld (Greatest Of All Time) zijn een groep inspiratiebronnen, maar ook gewoon mensen zich ooit optrokken aan andere grootheden.

Laatste nieuws

Indigo Oord laat luchtig jasje openhangen met bijna niks eronder (video’s!)

De bloedmooie Indigo Oord, voornamelijk bekend van The Bachelor, lijkt een hoop talenten te hebben. In een zéér opvallende video duikt ze samen op met een bekende Nederlandse hiphopartiest...

Win: Gratis kaarten voor bioscoopfilm The Fall Guy

The Fall Guy is een ode aan de stuntman: de man die alle klappen opvangt, en eigenlijk nooit genoeg waardering krijgt. Tot nu! Met Ryan Gosling en Emily Blunt aan boord gaat dit sowieso een bioscoop-hit worden!

Video: Je gelooft nooit wat Roxy Dekker draagt in haar nieuwe videoclip

De videoclip van het nieuwe nummer van Roxy Dekker is uit. Roxy heeft een wel heel opvallende outfit aan in deze video!