Eveline Hooft zoekt perfecte golf

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Terwijl surftalenten in Australië of op Hawaï praktisch op een plank midden in de branding geboren worden, moet je in Nederland iets meer moeite doen voor hoge golven en een serieuze surfcarrière. Daarom is Eveline Hooft, de beste surfster van ons land, nog altijd een beginner vergeleken met de wereldtop. Toch mag ze, ondanks dat ze pas sinds 2017 prof is, al dromen van de Olympische Spelen…

Wat als Eveline Hooft niet in Den Haag, maar op Waikiki Beach geboren was? Dan had deze 19-jarige surfster haar ticket voor de Olympische spelen van 2020 waarschijnlijk al lang op zak. De blondine heeft ondanks haar geografische handicap al veel uit haar nog prille carrière op de golven weten te halen. Toch zoekt ze nog naar die ene perfecte golf die haar richting de absolute wereldtop, en uiteindelijk de Spelen zal dragen.

Eveline was hockeymeisje

Ze had ook de makkelijke weg kunnen bewandelen. Eveline Hooft heeft echter het liefst geen gras, maar water onder de voeten. Daarom koos ze niet voor een leven als hockeyprof – wat gezien haar talent zeker mogelijk was – maar joeg ze haar droom achterna. Ze kwam in haar zevende levensjaar voor het eerst in aanraking met surfen. En die sport werd, ondanks dat ze ook bedreven was in karate, snowboarden, turnen en dus hockey snel haar favoriet.

Lees ook: Femke Kok is de Anti-Jutta

Wat is, na het kopen van een plank, de volgende stap van een Nederlands meisje met surfambities? Op het strand bij haar woonplaats Den Haag kan je wandelen, vliegeren, zonnebaden, uitwaaien en zwemmen, maar surfers hebben er over het algemeen weinig te zoeken. Voor hoge, surfbare golven moet je in het buitenland zijn. En dat kost geld. Het meeste van dat geld gaat in Nederland naar de meer vanzelfsprekende sporten. Met veel eigen inzet, en een helpende hand van de foundation van Ruud van Nistelrooy, kon Eveline toch serieus met haar sport bezig zijn. Ze is ‘pas’ sinds 2017 officieel prof, maar maakt al indruk op internationale toernooien.

Inhaalrace op het water

Het is voor Eveline niet alleen een kwestie van beter worden, maar ook een inhaalrace ten opzichte van haar concurrenten, die veel meer ervaring hebben. Zij hebben inmiddels geleerd dat ze rekening moeten gaan houden met de Nederlandse: Eveline klom vorig jaar de top 100 binnen, en heeft inmiddels serieus uitzicht op de plekken die haar van een Olympisch ticket zouden kunnen verzekeren.

De Spelen van Tokio 2020 komen, aangezien er maar twintig surfers mogen deelnemen, waarschijnlijk iets te vroeg. De Olympische Spelen van Parijs in 2024 zijn wél een realistisch doel. Al kom je zelfs in Den Haag meer golven tegen dan in de Franse hoofdstad. Maar goed, als zelfs Eveline een oplossing kon vinden voor haar gebrek aan geschikte surfondergrond – dan zal het die Fransen ook vast lukken.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Angela Schijf kan voorgangers Do, Trijntje en Marlijn niet overtreffen in The Passion

Angela Schijf speelt Maria in The Passion 2024. Maar kan ze haar voorgangers Do, Trijntje en Marlijn wel overtreffen? Daar verschillen de meningen over.

Sophie Bouquet en Erik De Vogel misdragen zich achter de schermen bij GTST

Het gaat er af en toe heftig aan toe achter de schermen bij GTST. Vooral Sophie Bouquet en Erik de Vogel zouden zich flink misdragen.

Video: Suzanne Schulting haalt nachtje door in ziekenhuis met vriend in haar bed

Suzanne Schulting heeft haar enkel gebroken en onderging een operatie, waardoor ze een nachtje in het ziekenhuis moest verblijven. Gelukkig was haar vriend bij haar in bed om haar gezelschap te houden!