Pieter Omtzigt

Profiel

Geboortedatum: 8 januari 1974, te Den Haag
Sterrenbeeld: Steenbok
Woonplaats: Enschede
Familie: Dirk-Jan Omtzigt
Relatie: Gehuwd sinds 2009 met Ayfer Koç
Kinderen: 2 dochters,
Beroep: Partijleider Nieuw Sociaal Contract
Opleiding: Economics and Statistics with European Studies, Universiteit van Exeter
Instagram: Pieter zijn instagram is @pieteromtzigt

Foto's

Politicus Pieter Omtzigt

Pieter Herman Omtzigt is een Nederlands politicus, geboren op 8 januari 1974 in Den Haag. Pieter werd geboren als tweeling (broer Dirk-Jan Omtzigt), verder heeft hij nog een oudere broer. Pieter verhuisde op 5-jarige leeftijd met zijn gezin van Wassenaar naar Borne, oftewel van het westen naar het oosten. In Hengelo doorliep hij het gymnasium en aan de Universiteit van Exeter behaalde hij zijn bachelor in Economie en Statistiek met Europese studies. Hij behaalde nog vele neventitels, zo promoveerde hij bijvoorbeeld met een PhD in econometrie en was hij postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Kwantitatieve Economie van de Universiteit van Amsterdam. Kortom, een zeer intelligent man.

Pieter Omtzigt, CDA-lid, NSC en Tweede Kamer

Al sinds 2003 is Omtzigt lid van de Tweede Kamer. Ruim 20 jaar is hij lid geweest van het CDA. Pieter Omtzigt speelde een prominente rol binnen het CDA als volksvertegenwoordiger. Hij stond bekend om zijn onafhankelijke en kritische benadering, vooral zichtbaar in zijn vasthoudendheid bij het blootleggen van misstanden, zoals het toeslagenschandaal en problemen bij de Belastingdienst. Als volksvertegenwoordiger stond hij dicht bij de burger en had hij oog voor sociale rechtvaardigheid. Zijn inzet leverde hem waardering op, maar creëerde ook wrijving binnen zijn partij. In 2023 richtte hij een eigen nieuwe partij op: het Nieuw Sociaal Contract.

Pieter Omtzigt en ‘functie elders’

De functie elders’ affaire in de Tweede Kamer draaide om de vermeende poging om CDA-politicus Pieter Omtzigt uit zijn kritische rol te verwijderen. Uit gelekte notities bleek dat partijleider en demissionair minister-president Mark Rutte informeel gesproken had over een mogelijke andere functie voor Omtzigt. Omtzigt had een belangrijke rol gespeeld bij het blootleggen van problemen binnen de Belastingdienst en het toeslagenschandaal. De affaire leidde tot politieke onrust en het aftreden van het kabinet-Rutte III. Omtzigt zelf nam tijdelijk verlof wegens gezondheidsredenen, oftewel een burn-out. De kwestie wierp vragen op over de politieke cultuur en transparantie binnen de Nederlandse regering, en benadrukte de spanningen binnen het CDA en de bredere coalitie.

Pieter Omtzigt partner en kinderen

Pieter Omtzigt leerde zijn vrouw Ayfer Koç kennen tijdens een CDA-bijeenkomst. Na een spreekbeurt van Pieter over pensioenen raakten de twee aan de praat en de vonk sloeg direct over. Samen hebben ze twee dochters.In 2009 stapte het stel in het huwelijksbootje. Pieter’s vrouw, Ayfer, heeft meerdere functies bekleed als politica en onderneemster. Ze steekt het niet onder stoelen of banken dat het werk van haar man een grote impact had op haar rol als moeder. Vooral de burn-out van Omtzigt, na het ‘functie elders’ conflict, had een grote invloed op het gezin. Bovendien wordt Omtzigt door veel mensen omschreven als een workaholic. Iemand die al zijn ziel en zaligheid in zijn werk stopt en nooit opgeeft.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Met zijn gloednieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) wist Pieter Omtzigt maar liefst 20 zetels te bemachtigen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Hoewel hij eerder als winnaar en dus mogelijke nieuwe premier getipt werd, was hij zelf enorm tevreden met deze eerste verkiezingsuitslag voor zijn partij.

Nieuws

Foto: Knappe Elodie Verweij haalt Pieter Omtzigt door de mangel en maakt diepe indruk

Knappe Elodie Verweij weet Pieter Omtzigt wel te prikkelen en maakt hierdoor een goede beurt...

Video: Sam Hagens wachtte Pieter Omtzigt op na talkshow Humberto en zag opvallend detail

Pieter Omtzigt ontvlucht letterlijk Den Haag zonder geïnterviewd te worden. Sam Hagens zat hem op de hielen om hem in Amsterdam ná Humberto te kunnen ondervragen. Ook daar weet Omtzigt wéér te ontkomen...

Hilarische deepfake-verkiezingsvideo brengt Yesilgöz, Wilders en Omtzigt enorm in verlegenheid

Zouden Dilan Yesilgöz, Geert Wilders en Pieter Omtzigt ook kunnen lachen om deze gefakete video? Of zijn ze bang dat het ze mogelijk stemmen gaat kosten?

Caroline van der Plas probeert bekvechtende Dilan Yesilgöz en Pieter Omtzigt te koppelen

Een minister-president die op X rake klappen uitdeelt? Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt proberen elkaars vuile was buiten te hangen op social media. Zelfs Caroline van der Plas mengt zich in deze vreemde strijd...

Merel Ek bevoelt Pieter Omtzigt tijdens Vandaag Inside: ‘Een snoepje’

Tijdens de afleveringen van In de Wandelgangen wordt al hevig gespeculeerd over de aanstaande Tweede Kamerverkiezing. Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt wordt door voor veel Nederlanders gezien kanshebber. Zo lijkt ook Merel Ek helemaal op te leven bij het idee van Omtzigt als staatshoofd...

Pieter Omtzigt krijgt enorm veel stemmen dankzij virale video van ‘viking-partijlid’ Aant Jelle Soepboer

Pieter Omtzigt heb je ongetwijfeld voorbij zien komen, maar de uitspraken van partijlid Aant Jelle Soepboer wil je ook echt niet missen.