Wat te doen als je telefoon gestolen wordt?

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Je bent lekker aan het dansen in de club met je vrienden op een vrijdagavond terwijl je ineens in de gaten hebt dat je telefoon niet meer in je zak zit. Je bent slachtoffer van telefoondiefstal. Je raakt natuurlijk in paniek en weet niet wat je moet doen. Gelukkig hebben wij dan een stappenplan met wat je moet doen als je telefoon is gestolen. Deze stappen worden hier uitgelegd.

Stap 1: Blokkeren

De eerste stap die je moet nemen als je slachtoffer bent van telefoondiefstal is het blokkeren van je telefoon. Je kunt ook je wachtwoorden van je accounts op je telefoon veranderen zodat de dief niet op je accounts kan. Dit is slim om te doen als je belangrijke apps, zoals een bank app, op je telefoon hebt staan. Verder is het handig om belangrijke apps altijd met Face ID te vergrendelen want Face ID werkt niet meer met andere gezichten. De functie om je telefoon op afstand te blokkeren staat vaak standaard ingesteld op een Android-telefoon of iPhone. Bij een iPhone gaat dat via de iCloud en met een Android gaat dat met je Google-account. Je kunt via deze apps ook vaak je telefoonlocatie vinden. Je kunt vervolgens ook je simkaart laten blokkeren bij je provider zodat de dief geen hoge kosten kan maken met bellen met jouw telefoon.

Stap 2: Aangifte doen

Als je zeker weet dat je telefoon gestolen is, en niet ergens verloren is, dan kan je aangifte bij de politie doen. Dit kan je het beste binnen 24 uur na de diefstal doen. Je kan online of op het politiebureau aangifte doen. Als je eenmaal aangifte hebt gedaan dan maakt de politie een proces-verbaal aan. Als je aangifte doet, is het ook makkelijker om geld terug te krijgen van de verzekering. De politie heeft voor de aangifte wel je IMEI-nummer nodig. Zo kunnen zij jouw telefoon herkennen en kunnen ze zeker weten dat de telefoon van jou is

Stap 3: Verzekering

Als je je telefoon met een creditcard hebt gekocht is de kans hoog dat je verzekerd bent voor je telefoon. Je bent dan verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Je kunt dus ook schade aan je telefoon, zoals een kapot scherm, dan vaak verzekerd krijgen. Verder kan je telefoon verzekerd zijn in de inboedelverzekering. Je kan wel alleen de diefstal claimen bij deze verzekering als de telefoon uit je huis, bijvoorbeeld bij inbraak, is gestolen. Als je op reis of op vakantie bent, dan is je telefoon waarschijnlijk verzekerd bij de reisverzekering. Het is dan wel van belang dat je op vakantie of op reis aangifte doet.

Verder is het afwachten en hopen dat je telefoon wordt getraceerd of dat de telefoondiefstal wordt vergoed.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Jutta Leerdam verwent haar razend knappe zus Merel tijdens dagje uit (video)

Jutta Leerdam is een echt familiemens. Ze heeft vooral een zwak voor haar beeldschone zusjes. Vandaag is Merel Leerdam de gelukkige - ze wordt flink in de watten gelegd door haar beroemde zus!

Suzanne Schulting laat zich van onderkant filmen tijdens diepgaande workout (video’s)

Suzanne Schulting is hard aan het sporten voor het herstel en geeft een mooi beeld van de onderkant aan ons!

Max Verstappen heeft geen oog voor zeer luchtig geklede Kelly Piquet (foto’s)

Max Verstappen heeft het iets te druk met zijn eigen carrière. Hij let daardoor totaal niet op zijn vriendin die hier wel erg luchtig gekleed is!