Waar op te letten bij het kopen van supboard

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Met een board over het water peddelen zie je steeds meer mensen doen. Voor de nodige stabiliteit en snelheid is een supboard daarvoor wel een vereiste. Zo’n supboard haal je bij een watersportwinkel, evenals de nodige extra’s zoals peddels en pompen. Wij vertellen je waar je op moet letten bij de aankoop van een supboard.

Je niveau

Een supboard kopen begint bij het bepalen van je niveau. Een beginner heeft in principe moeite met balans houden en als je meer ervaring hebt wil je misschien meer snelheid kunnen maken of over golven suppen. Speciaal voor golven zijn er golf supboards en als je echt hard wil gaan, kun je kijken naar race supboards. Als beginner is het vooral fijn om een stabiel board te hebben. Vaak is dat een groter board.

Vervoer: opblaasbaar of hardboard

Daarnaast is het handig om na te denken of je een hardboard wilt of een opblaasbare. Beide hebben voordelen en nadelen. Die hebben met name met het vervoer te maken. Een hardboard moet je natuurlijk in zijn geheel vervoeren, wat niet handig is als je niet aan het water woont waar je gaat suppen of als je met openbaar vervoer of de fiets reist. Het nadeel van een opblaasbaar board is weer dat deze eerst opgepompt moet worden. Wel neemt zo’n opblaasbare minder ruimte in onderweg en in je huis.

Afmetingen

Een groter board is vaak gemakkelijker om balans op te houden. De afmetingen van sup boards verschillen in breedte en in lengte. Voor een deel zijn de afmetingen ook bepalend voor het draaggewicht van het board. Dat is natuurlijk ook belangrijk, een board moet immers stevig genoeg zijn om jouw gewicht met peddels en wetsuit te kunnen dragen. Met een korter board kun je meer snelheid op het water maken. Smallere boards zijn weer moeilijker om balans op te houden. Het is dus maar net waar je meer behoefte aan hebt: balans of snelheid.

Vorm

Ook de vorm van je board speelt daar een rol in. Zo ga je met een puntvormig board sneller dan met een ronder board. Die vorm maakt het dan wel weer moeilijker om balans te houden. De meeste boards zijn ovaalvormig tot puntvormig. Behalve speciale yoga boards, waar balans natuurlijk essentieel is. Die zijn eerder rechthoekig dan ovaal. Zo kun je beter balans houden waardoor je makkelijker yoga poses kunt aannemen. Toch is het op zo’n board nog moeilijker dan op de vlakke grond, wat maakt dat yoga op het water een extra uitdaging is.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Monica Geuze lacht zich rot terwijl vriend Kaj Gorgels bijna verdrinkt (video!)

Tijdens hun vakantie gaat Kaj Gorgels kopje onder in de zee. Monica Geuze kan er alleen maar om lachen.

In gehulde Roxy Dekker deelt heerlijke vakantiekiekjes vanaf zonnig bootje (foto’s!)

Roxy Dekker deelt een reeks aan vakantiefoto's en laat zichzelf helemaal zien terwijl ze op een bootje ligt! 

Katja Schuurman ontwerpt eigen spannende setjes en test ze zelf uit; dat levert deze heerlijke beelden op!

Katje Schuurman heeft een eigen lijn aan pittige setjes. Ze vind het dan ook leuk om ze zelf aan te doen en dat zorgt voor prachtige foto's!