Vitamine D3

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Futloos in de wintermaanden?

Je hebt als actieve man vast wel eens mindere dagen meegemaakt. Gedurende de wintermaanden of tijdens langdurig slecht weer voel je je neerslachtig en lusteloos. Je gaat vol goede moed de sportschool in, maar rolt er amper een uur later weer als een zoutzak uit. Je afvragend wat je nou eigenlijk in hemelsnaam hebt gedaan en waarom je nog niet eens in de buurt van je persoonlijke record bent geweest op de bench press. Je weet donders goed dat je je strakke lijf goed moet onderhouden. Goede voeding, voldoende rust om te herstellen en zware training maken je tot wie je bent. Toch klopt er iets niet en dat voel je. Je bent hierin niet de enige. Grote kans dat je te maken hebt met een vitaminetekort. Ook al slik je aanvullende vitamines, dit tekort heeft met name te maken met een gebrek aan zonlicht. Je mist de essentiële vitamine D3, een belangrijk in vet oplosbare stof.

Libido

Vitamine D wordt door je eigen lichaam onder invloed van zonlicht aangemaakt. In de maanden mei tot en met september zul je weinig problemen ondervinden. Tenminste, als je niet de hele dag binnen zit. Veel mensen hebben overdag een kantoorbaan en starten de dag met een zonsopkomst. Ze gaan pas naar huis wanneer de zon na een lange dag schijnen weer ondergaat. Maar zelfs dan zul je in principe genoeg vitamine D aanmaken als je elke dag je pauze gebruikt om een wandeling te maken in het zonnetje. Nee, het gaat om die donkere maanden, oktober tot en met maart. Korte dagen. Ook al is het overdag licht, de dag is vaak grauw en troosteloos. Als de zon al kans ziet om door te breken, dan is het zo’n waterig zonnetje waar geen eer aan te behalen is. Een vitaminetekort ligt op de loer. Mannen merken het zelfs aan hun libido. Die is in de zomer relatief sterk, om in de koude maanden in een soort lichte winterslaap te gaan. Een tekort aan vitamine D3 kan dus knap irritant zijn.

Zonlicht en vitamine D3

Mensen met een donkere huid hebben sneller last van een vitamine D3-tekort dan mensen met een lichte huid. Je maakt alleen vitamine D3 aan wanneer je huid in direct contact staat met zonlicht. Omdat donkere mensen meer melatonine in hun huid hebben en dit als een extra bescherming tegen zonlicht werkt, zorgt dit voor een vertraging van de aanmaak van vitamine D3. Ook het smeren met zonnebrandcrèmes werkt remmend, hoewel dít weer noodzakelijk is voor een goede bescherming tegen tevéél zonlicht.
Als gezonde en actieve man wil je een uitstekend werkend immuunsysteem. Je bent erop gebrand je spieren, botten en tanden stevig te houden. Je wilt je glucosehuishouding in orde hebben, dit reguleert immers de energieafgifte. Wanneer je voeding op orde is én je een aanvullende vitamine D3 slikt, zeker in de koude maanden, zul je je lichaam in een actieve stand houden.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Foto: Nicolette Kluijver poseert in minuscuul bovenstukje op warm strand

Nicolette Kluijver verwent haar volgers met een kiekje vanaf het strand. Wat boft de presentatrice toch met een woonplaats zo dicht bij de zee. En wat boffen wij dat ze dit soort foto's dan weer met de wereld deelt!

Foto: Jutta Leerdam viert overwinning in extreem krap topje

Jutta Leerdam heeft wéér een heerlijke overwinning te pakken! Dit viert de blondine in ontzettend krap topje.

Foto: Davina Michelle neemt enorm risico met haar meest gewaagde outfit ooit

Davina Michelle trekt haar meest gewaagde jurkje uit de kast, en steelt de show bij de Top 40 awards van Qmusic!