Vitamine D3

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Futloos in de wintermaanden?

Je hebt als actieve man vast wel eens mindere dagen meegemaakt. Gedurende de wintermaanden of tijdens langdurig slecht weer voel je je neerslachtig en lusteloos. Je gaat vol goede moed de sportschool in, maar rolt er amper een uur later weer als een zoutzak uit. Je afvragend wat je nou eigenlijk in hemelsnaam hebt gedaan en waarom je nog niet eens in de buurt van je persoonlijke record bent geweest op de bench press. Je weet donders goed dat je je strakke lijf goed moet onderhouden. Goede voeding, voldoende rust om te herstellen en zware training maken je tot wie je bent. Toch klopt er iets niet en dat voel je. Je bent hierin niet de enige. Grote kans dat je te maken hebt met een vitaminetekort. Ook al slik je aanvullende vitamines, dit tekort heeft met name te maken met een gebrek aan zonlicht. Je mist de essentiële vitamine D3, een belangrijk in vet oplosbare stof.

Libido

Vitamine D wordt door je eigen onder invloed van zonlicht aangemaakt. In de maanden mei tot en met september zul je weinig problemen ondervinden. Tenminste, als je niet de hele dag binnen zit. Veel mensen hebben overdag een kantoorbaan en starten de dag met een zonsopkomst. Ze gaan pas naar huis wanneer de zon na een lange dag schijnen weer ondergaat. Maar zelfs dan zul je in principe genoeg vitamine D aanmaken als je elke dag je pauze gebruikt om een wandeling te maken in het zonnetje. Nee, het gaat om die donkere maanden, oktober tot en met maart. Korte dagen. Ook al is het overdag licht, de dag is vaak grauw en troosteloos. Als de zon al kans ziet om door te breken, dan is het zo’n waterig zonnetje waar geen eer aan te behalen is. Een vitaminetekort ligt op de loer. Mannen merken het zelfs aan hun libido. Die is in de zomer relatief sterk, om in de koude maanden in een soort lichte winterslaap te gaan. Een tekort aan vitamine D3 kan dus knap irritant zijn.

Zonlicht en vitamine D3

Mensen met een donkere huid hebben sneller last van een vitamine D3-tekort dan mensen met een lichte huid. Je maakt alleen vitamine D3 aan wanneer je huid in direct contact staat met zonlicht. Omdat donkere mensen meer melatonine in hun huid hebben en dit als een extra bescherming tegen zonlicht werkt, zorgt dit voor een vertraging van de aanmaak van vitamine D3. Ook het smeren met zonnebrandcrèmes werkt remmend, hoewel dít weer noodzakelijk is voor een goede bescherming tegen tevéél zonlicht.
Als gezonde en actieve man wil je een uitstekend werkend immuunsysteem. Je bent erop gebrand je spieren, botten en tanden stevig te houden. Je wilt je glucosehuishouding in orde hebben, dit reguleert immers de energieafgifte. Wanneer je voeding op orde is én je een aanvullende vitamine D3 slikt, zeker in de koude maanden, zul je je in een actieve stand houden.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Schaatsster Suzanne Schulting filmt eigen onderkant in loszittend sportbroekje (Foto’s!)

Suzanne Schulting verbaast haar fans met een heerlijk video van zichzelf in de sportschool. Ze filmt haar volledige onderkant en lijkt even te vergeten dat ze in een openbare sportschool is.

Famke Louise heeft zeer ‘spaicy’ piercing laten zetten (foto’s)

Famke Louise weet maar niet van ophouden en heeft een piercing laten zetten op een zéér interessante plek!

Beeldschone atlete Lieke Klaver duwt meer kilo’s de lucht in dan gemiddelde man (video)

Dat Lieke Klaver sterk is, kun je maar al te goed aan haar gespierde verschijning zien. Maar de gewichten die deze dame de lucht in kan smijten, laat menigeen schrikken..