Geef jongeren een sociaal platform en je kunt er vergif op innemen dat ze een vreemde hype starten. Zo ook op TikTok. Gebruikers van de app zijn namelijk massaal aan de sojasaus gegaan. Alleen de manier waarop, daar staan wij behoorlijk van te kijken.
Iedereen is wel bekend met de bruine, zoute saus die het zo goed doet bij je nasi, bami of om die droge hap sushi mee weg te spoelen. Sojasaus wordt vooral gebruikt in de Chinese en Japanse keuken, maar op TikTok heeft de smaakmaker een compleet nieuwe functie gekregen.
Dat zit zo: uit een onderzoek uit 2013 bleek dat er niet alleen op je tong smaakpapillen zitten. De onderzoekers vonden namelijk over het gehele menselijke zenuwuiteinden die – in theorie – geschikt zijn om smaken te proeven. En toen die kennis TikTok bereikte, was er een nieuwe hype geboren.
Slam dunk
Je kunt het experiment ook zelf proberen. Dat werkt als volgt: je pakt een diep bord, een bakje of schaaltje en vult deze met een flinke laag sojasaus. Vervolgens ontdoe je jezelf van broek en onderbroek. Plaats de sojasaus op een hoogte waarvan je zeker weet dat je er met je Koe Loe Yukkies bij kan. Ga boven het schaaltje staan, zorg ervoor dat je bakbanaan niet in de weg hangt, en doe een full squat: dunk die gehaktballetjes maar eens lekker onder.
Terwijl je lekker met je zaakje in de soja baddert, zou je volgens sommige TikTokkers een ware smaak-senstatie moeten beleven. Aangezien je hele bezaaid is met smaak-ontvangers, zouden je eieren het moeten ‘proeven’ dat je ze flink aan het zouten bent. Of het werkt? Oordeel zelf!
(tekst loopt door na het filmpje)
♬ original sound – mrbeast_xl
Sambal bij?
Maar wat als gezouten nootjes nou niet jouw ding zijn. Werkt dit ook met de andere smaken? Zijn jouw bitterballen met mosterd ook in de TikTok-context nog een heerlijke combinatie? En hoe is het om je knikkers in de honing te laten vallen? Zou het bitter proeven wanneer je en biertje gaat tea-baggen? En wat gebeurt er wanneer je voor een andere soort sambal gaat? Helaas zijn er nog geen TikTokkers geweest die zich daaraan hebben .
(tekst loopt door na de afbeelding)
Geen zak aan
Hoewel de vele filmpjes op het sociale medium anders doen vermoeden, verzekeren de onderzoekers dat het niet mogelijk is om iets te ‘proeven’ met je kroonjuwelen. Dat er zenuwuiteinden aanwezig zijn die in theorie smaak kunnen herkennen, betekent niet dat ze dit ook daadwerkelijk doen. Maar een verklaring over waarom ze er zitten, kunnen de onderzoekers ook niet geven.
Het is dus denkbaar dat de mens ergens in zijn ontwikkeling wèl smaken kon onderscheiden met het ; en dat deze functie overbodig is geworden. Aan de andere kant kan deze ontdekking ook een volgende stap in de menselijke evolutie aankondigen. Wellicht zijn we onze zintuigen zodanig aan het ontwikkelen, dat smaak niet meer uitsluitend voor de mond bestemd is.
Mocht dat laatste het geval zijn, dan weten we in ieder geval twee dingen zeker. Allereerst zal de zin “ik vind er geen zak aan” nooit meer hetzelfde betekenen. En ten tweede zal uit eten gaan dan nooit meer hetzelfde zijn. Daar kun je óók gif op innemen.