Vandaag is dan de grandioze launch van Call of Duty: Modern Warfare. De remake van de klassieker die menig man zijn hart sneller deed kloppen zo’n 10 jaar geleden. De Katja Schuurman onder de games. En nu is hij er weer! Tenminste, behalve dan in Rusland.
No Russia
Eindelijk een shooter die zich niet in de tweede wereldoorlog afspeelt. Grauw, duister en extreem hard met aan de basis de war on terror. Ook heeft de game een uitstekende multiplayer, helemaal nu er geen twaalfjarige Russische trolls tussen zitten.
Want Sony heeft besloten de game niet digitaal te lanceren in Rusland. En aangezien PlayStation tachtig procent van de console markt in Rusland te pakken heeft is dat best wel een domper voor de Russische Comrads. Hoewel er geen officieel statement is, hebben wij wel onze vermoedens wat er moet zijn gebeurd. Houd je vast, want we gaan harder dan een Russische raket.
Mother Russia; een snowflake?!
Hoewel Sony de game dus niet lanceert gaan de PC en XBOX versies wel gewoon live. Wel met een officiële boodschap dat het gaat om een fictief verhaal in een fictieve wereld. Maar waarom doen ze dit? Wat is er dan zo erg aan de game?
De game zou namelijk te heftig zijn. Te heftig voor Rusland? Wat een onzin. Ooit in Rusland geweest? Het dagelijks leven daar is gevaarlijker dan alle Call of Duty games bij elkaar. Gehard door de kou en verlamd door de wodka. Daarom vind je ook dagelijks filmpjes vanuit Rusland van mensen die met beren worstelen, in hun blote borst van de daken springen, vier liter wodka naar binnen gieten en vuur gaan spuwen.
De Russen zijn stoer en hebben een stoere taal, gesproken door stoere kerels in stoere kleding die je stoer op je bek slaan als je stoer naar ze kijkt. Stoer!
Vladimir of Vladiminder Call of Duty?
Oke, maar wellicht bedoelen ze heftig op een andere manier. Het was al bekend dat in Modern Warfare een van de helden het opneemt tegen de Russische oppositie. Geen goede PR dus voor de Russen. Hen staat waarschijnlijk ook nog vers in het geheugen de scene uit Modern Warfare 2 waar je als Russiche terrorist een heel vliegveldje mag neerschieten.
Als de ontwikkelaar van die game nog een spel uit zou brengen zou je als overheid daar wel een stokje voor willen steken. En we weten allemaal dat de Russiche overheid geheel bestaat uit maar één man: Vladimir Putin. En als Putin zegt dat je een game niet mag uitbrengen dan luister je, tenzij je natuurlijk een manier gevonden hebt om te kunnen ademen onder water.
Waarom Putin dan zo boos is? Wij vermoeden dat hij de ‘main villain’ uit het spel is. Na een hele opstand tegen de Russen neem je het in het laatste level op tegen Vladimir Putin. Putin is daar zelf op zich niet zo boos over, maar is woedend dat er geen optie is om op een paard te kunnen rijden zonder shirt of met een beer te kunnen worstelen.
Russische Hackerman
Misschien zitten we er ook wel helemaal naast en heeft de inhoud van de game er niet zoveel mee te maken. De vorige Call of Duty (Black Ops 4) brak records voor de meest gedownloade game ooit. Misschien waren de Russen wel bang dat het internet de launch niet aan kon. Hoewel het Russische internet gemiddeld tot de snelste landen in de wereld behoort, geld dit eigenlijk alleen voor Moskou en omgeving. Voor hetzelfde geld kan Schapenhouder Dimitri Schaapkofski uit de Kaukasus straks geen email meer lezen, alleen omdat de jeugd uit Moskou online elkaars kop eraf wil knallen.
Al denk ik niet dat de Russische gamers veel hoeven te vrezen. De gemiddelde Russische hacker krijgt de game vast wel online. Nadat hij klaar is met Hillary’s e-mails tenminste. Want dat is vaak hoe het gaat in Mother Russia