Huis bezichtigen? Hier moet je op letten!

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Je bent natuurlijk in de wolken als je een huis kunt bezichtigen; de woningmarkt is momenteel oververhit en je bent blij als je in aanmerking komt om een huis te bekijken. Een huis bezichtigen kan dan ook een overweldigende ervaring zijn; wordt dit jullie mogelijke droomhuis? Het is wel belangrijk om je hoofd koel te houden tijdens de bezichtiging en niet te snel overstag te gaan. Hou de volgende vragen in gedachten bij het maken van je beslissing.

Hoe is de buurt?

Voordat je het huis gaat bekijken is het verstandig om te onderzoeken in welke buurt het huis staat en of deze buurt aan jullie verwachtingen voldoet. Is er bijvoorbeeld genoeg groen rondom het huis? Daarnaast kun je je oriënteren op de voorzieningen in de buurt; is er een supermarkt dichtbij de woning? En in het geval je kinderen hebt: heb je genoeg keuze voor een basisschool in de wijk? Ga ook na of er genoeg parkeergelegenheid is in de straat. Je zou voor de bezichtiging al eens door de buurt kunnen rijden of er een wandeling maken om een indruk te krijgen.

Wat is de algehele staat van de woning?

Veel mensen vergeten goed naar de buitenkant van de woning te kijken voordat ze naar binnengaan. Toch is dit wel belangrijk; achterstallig onderhoud kan later voor veel ongemak zorgen. Controleer bijvoorbeeld of het schilderwerk van de deuren en kozijnen in orde is. Vaak ziet dit er op het eerste gezicht prima uit, maar blijkt het later om afbladderende verf te gaan of is er zelfs vochtplekken of houtrot te vinden. Kijk ook naar de dakgoot en regenpijp. Veel waterschade ontstaat doordat mensen het onderhoud van hun dakgoot verwaarlozen. De dakgoot schoonmaken is dan ook een klusje dat veel mensen vergeten. Je kunt dit makkelijk checken door te kijken of de buitenmuur vochtig is; in dit geval is er sprake van water dat niet goed wegloopt.

Wat is er mogelijk in de ruimtes?

Eenmaal binnen kun je per kamer kijken welke mogelijkheden de ruimtes bieden. Voldoen ze aan je verwachtingen? Ook moet je proberen door de inrichting van de huidige bewoners heen te kijken. En nog belangrijker: kijk of jouw meubels wel in de ruimte passen. Ben je van plan muren door te breken of een uitbouw te doen? Informeer hier dan naar bij de makelaar. Het zou jammer zijn wanneer je een woning koopt en er allerlei plannen mee hebt die uiteindelijk niet mogelijk blijken. Je moet daarnaast in het geval van verbouwen natuurlijk rekening houden met je budget.

Hoe zien de apparaten eruit?

Het is ook verstandig om tijdens de bezichtiging een rondje door het huis te maken en naar de aanwezige apparatuur te kijken. In wat voor staat is de CV-installatie bijvoorbeeld? Als je deze moet laten vervangen kan dit een duur grapje worden. Ga na bij de makelaar of er regelmatig CV ketel onderhoud is geweest en hoe oud het apparaat is. Verder kun je kijken of er misschien apparaten zijn die je kunt overnemen van de huidige bewoners, zoals een vaatwasser, wasmachine, of een airco. Als dit niet het geval is en je bent zelf nog niet in het bezit van deze apparatuur dan kun je dit ook meenemen in het kostenplaatje.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Jade Anna heeft plakkerige teentjes na hete nacht op festival (foto’s!)

Influencer Jade Anna heeft het er bij festival Coachella flink van genomen! De blondine eindigt de laatste avond zelfs met een kleverige substantie op haar teentjes...

Logan Paul krijgt kindje met Jutta Leerdam-lookalike (foto’s!)

Logan Paul en zijn vriendin gaan voor gezinsuitbreiding. Maar met wie? Staat hij nou met Jutta Leerdam te zoenen?

Video: Johan Derksen afwezig bij Vandaag Inside na rel; dit is zijn vervanger

Boos Nederland heeft z'n zin: Johan Derksen is na de 'Geen Fries'-rel niet meer aanwezig bij Vandaag Inside. Wie vervangt hem? Dat kan er maar één zijn...