Het wordt steeds moeilijker om vreemd te gaan

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Twitter is soms echt een goudmijn. Het ene moment krijg je de laatste nieuwtjes binnen en het andere moment deelt iemand veel te persoonlijke details van hun leven. Over hoe een vrouw ontdekte dat haar vriend vreemdgaan op basis van zijn Fitbit bijvoorbeeld.

“Wat was jij vannacht om vier uur aan het doen dat je hartslag omhoog ging?” De verslaggever legde uit dat ze hun apparaten hadden gesynchroniseerd om elkaar te stimuleren actiever te zijn en zo elkaars prestaties konden volgen. Een Fitbit houdt je stappen, hartslag, slaapschema en veel meer bij. En ook dus het feit dat als je een nummertje maakt om 4 uur ’s nachts je hartslag iets omhoog gaat. De schuinmarcheerder, inmiddels ex van de verslaggever, nam dus niet eens de moeite om zijn horloge af te doen voor zijn slippertje.

De Amerikaanse sportverslaggever Jane Slater deelde haar ervaring met de fitnesstracker met een collega op Twitter en dat bleef niet onopgemerkt. De collega had op zijn beurt gereageerd op de controversiële reclame voor de hometrainer Peloton. Controversieel omdat in de reclame een vrouw de hometrainer cadeau krijgt van haar man en dit als nogal seksistisch werd gezien. Oordeel zelf:

De toekomst is nu

Goed om te weten dus dat het steeds moeilijker wordt om vreemd te gaan. Je moet ook aan alles denken tegenwoordig. Technologie brengt een hoop gemak met zich mee, maar zo nu en dan brengt dat ongewenste consequenties met zich mee.

Homespeakers bijvoorbeeld. De slimme apparaten waartegen je kan praten om muziek te luisteren, boodschappenlijstjes kan maken en veel meer zijn hartstikke handig. Je hoeft namelijk niet helemaal naar je stereo toe te lopen om muziek aan te zetten. Maar wat sommige ouders ontdekten, was dat hun kinderen een beetje onbeleefd werden. Ze raakten namelijk gewend commando’s te geven aan de slimme speakers. En daar zat geen alstublieft tussen. Google doet dit, Alexa doe dat. En rap een beetje.

Na bezorgde reacties van ouders, pasten Google en Amazon de speakers aan. Als je beleefd om iets vraagt, krijg je een bedankje terug. Zo kunnen de ouders met een gerust hart de afluisterapparaten in hun woonkamer laten staan.

Het kan altijd erger

Terug naar de fitnesstrackers. Wat is er erger dan gepakt worden op vreemdgaan? Nou…. De populaire fitnessapp Strava publiceerde vorig jaar met trots een zogenaamde ‘heatmap’ van alle activiteiten die gebruikers van de app deelden. Dit leverde mooie plaatjes op van kaarten waar door de activiteiten van de gebruikers duidelijk de lijnen van steden te zien waren. Maar al snel bedachten mensen dat deze data ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo bleek dat soldaten ook graag een Fitbit dragen en dat hun routines in beeld kwamen. Zo kon je zien wat de omtrekken van militaire bases waren bijvoorbeeld. Oeps:

 

Niet alleen militaire basissen in op eigen grond werden door data geopenbaard, zelfs militaire basissen in oorlogsgebied kwamen in beeld of supergeheime CIA ‘black sites’. Dubbele oeps. Gepakt worden op een slippertje is dan iets minder erg dan de veiligheid van je land in gevaar brengen omdat je jou hardlooprondje met je vrienden wilt delen.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Mysterieuze relatie Hélène Hendriks ontmaskerd: Dit is haar 22 jaar oudere vriend

Hélène Hendriks probeert al jaren haar privéleven echt geheim te houden, maar nu is toch ontdekt wie haar vriend is. 

Foto: Schaatsster Robin Groot deelt heerlijk hapje met vriendin Pien Hersman

Robin Groot en Pien Hersman hebben een bijzondere band. Dat merk je wel uit de foto's van de twee schaatssters.

Video: Kelly Piquet laat Max Verstappen links liggen voor andere liefde

Kelly Piquet verlaat Max Verstappen vlak voor eerste raceweekend en dat doet ze voor déze andere liefde van haar...