Grootste winnaar Jaarwisseling is…

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Er ging tijdens de jaarwisseling voor een record aan vuurwerk de lucht in. Nederlanders kochten voor 77 miljoen euro aan (sier)knalwerk. Vuurwerkhandelaren lijken echter niet de grootste winnaar van de Jaarwisseling. Dat zijn waarschijnlijk de occasion- en auto-onderdelenbedrijven.

Het waren een aantal bijzondere laatste dagen van 2019. Niet alleen gaven Nederlanders nog nooit zó veel geld uit aan vuurwerk (77 miljoen euro). Daarnaast bleek 31 december niet de meest populaire vuurwerkkoopdag: die piek lag op 30 december 2019.

We kochten dus voor een enorm vermogen aan knal- en sierwerk. Het was nog maar de vraag of je al het vuurwerk vannacht wel kon zien. Het KNMI gaf verschillende codes uit vanwege de mist in het land. De vuurwerkfanaten lieten zich er niet door tegenhouden. Dat zou ook een beetje zonde zijn van de 77 miljoen euro die ‘wij’ dit jaar uit elkaar lieten klappen.

Chaos op de weg

Toch was het niet het vuurwerkrook dat voor het grootste gezichtsverlies zorgde. Die eer valt toe te dingen aan de sluier van Moeder Natuur. De mistige avond had meer invloed op de weg dan dat ze voor wolken aan de vuurwerkhemel zorgde. De codes geel, oranje én rood bleken vooral op de snelweg een spelbreker. Nog voordat de klok 12 uur sloeg, knalden er verschillende auto’s op elkaar.

Haagse Oudejaarstraditie

Naast de snelweg, bleken verschillende parkeerplekken in Den Haag ook geen veilige plek voor auto’s. Het is haast traditie dat er in Haagse wijken auto’s in de hens vliegen. Helemaal dit jaar, waar in december al voldoende meldingen binnenkwamen van (auto)branden uit de wijken van de Hofjesstad.

Vooral in Duindorp, waar de autoriteiten het verboden hadden om vreugdevuren af te steken, ging het al vroeg los. Den Haag was sowieso hoofdrolspeler in de vuurwerkonrust: eerder kwam al naar buiten dat een man illegaal vuurwerk naar een gevulde politiebus gooide.

Grootste winnaar is…

Daarmee lijkt het dus duidelijk wie de werkelijke winnaar is van de jaarlijkse jaarwisseling: occasionwebsites en andere (online) plaatsen waar waggies en auto-onderdelen worden verkocht. Het is alleen nog wachten op de jaarlijkse melding van de verzekeringsmaatschappijen. Vorige jaarwisseling werd er voor zo’n 10 tot 15 miljoen euro aan schade geclaimd. Het record voor particulieren staat op 19 miljoen euro (2016/2017). Het is nu alleen afwachten of dit jaar voor een nieuwe knaller zorgt.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Famke Louise heeft zeer ‘spaicy’ piercing laten zetten (foto’s)

Famke Louise weet maar niet van ophouden en heeft een piercing laten zetten op een zéér interessante plek!

Beeldschone atlete Lieke Klaver duwt meer kilo’s de lucht in dan gemiddelde man (video)

Dat Lieke Klaver sterk is, kun je maar al te goed aan haar gespierde verschijning zien. Maar de gewichten die deze dame de lucht in kan smijten, laat menigeen schrikken..

Zit Jake Paul achter breuk tussen Jutta Leerdam en schaatsteam Jumbo? (video)

Jutta Leerdam en Jumbo gaan uit elkaar! Is Jutta's steenrijke vriendje Jake Paul stiekem de boosdoener?