Opmerkelijke uitslag bij gevangenisvoetbal

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Het is maar goed dat Marco van Basten geen coach van een Mexicaans gevangeniselftal was. Dan had de man die voetbal ‘maar een spelletje’ noemde namelijk raar opgekeken van deze wedstrijd. Wat wil je ook, met zo’n eindstand: 16 doden – 5 gewonden.

Hoe dit potje voetbal zo uit de hand kon lopen? Omdat voetbal dus méér dan een spelletje is. In tegenstelling tot de tot pannenkoek gepromoveerde voormalig Wereldvoetballer van het Jaar, snapten gevangenen in Cieneguillas (Mexico) dat wel.

Slachtpartij

In die stad werd er op Nieuwjaarsdag een voetbalwedstrijd gehouden tussen twee rivaliserende bendes. Dat liep dus niet bepaald uit op een verbroederend potje voetbal. De bendeleden namen ‘bloed aan de paal’ iets té serieus. Net als buiten de gevangenismuren konden ze nu eens op het veld voor het leven van hun broeders vechten.

Dat geeft toch te denken: wat tref je op een voetbalveld aan waar je iemand een kopje kleiner mee kan maken? Zijn er mensen als runderlapjes aan de doelpaal gespietst? Heeft één van de gedetineerden z’n ijzeren noppen tot scherpe punten geslepen? Is iemands lichtje op zwart getikt met de lichtmast? Zijn er mensen neergehoekt met de cornervlag?

Je raadt het al: het is geen van de bovenstaande antwoorden. Een goed potje gevangenisvoetbal kan natuurlijk niet van wal steken zonder wapens en messen.

1000x Ajax – Feyenoord

De directeur leek niet eens verbaasd te zijn dat er verboden voorwerpen binnen de gevangenismuren aanwezig bleken. In totaal zijn er drie vuurwapens en messen gevonden. Door de inzet van verschillende hulpdiensten, zoals de politiemacht en de Nationale Garde werden de rellen de kop ingeslagen. Over de reden van de rellen wilde de directeur geen uitspraken doen.

Wat was in eerste instantie het idee van dit potje ‘vriendschappelijk’ voetbal? In de voorbereidingen op een nieuw voetbalseizoen vliegen verschillende spelers er met gestrekt been in. Dus een wedstrijd in een gevangenis waar vier (!) rivaliserende bendes hun jaren tellen? Kan bijna niet misgaan, toch? In Nederland worden sommige risicowedstrijden zonder uitsupporters gespeeld om zo de kans op rellen te minimaliseren, maar klaarblijkelijk staan Mexicaanse bendes er bij de politie beter op dan de supporters van Nederlandse voetbalclubs.

Handbaluitslag

Op de toedracht van de rellen willen de autoriteiten niet ingaan. De wapens zijn waarschijnlijk naar binnen gesmokkeld op het moment dat de gedetineerden bezoek kregen van hun familie op Oudejaarsavond. Na afloop van de rellen kon de eindstand eindelijk opgemaakt worden: zestien gevangenen verloren hun leven, vijf mensen raakten gewond. Een dergelijke handbaluitslag zie je ook niet vaak na een slachtwedstrijd op het voetbalveld. Maar goed: dat is ook maar een spelletje, hè.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Model Sylvia Geersen heeft er de kracht niet meer voor: “Ik kan het niet”

De knappe Sylvia Geersen is helemaal uitgeput. Ze heeft totaal geen kracht meer en kan het allemaal niet meer aan. Wat is er toch allemaal aan de hand?

Angela Schijf kan voorgangers Do, Trijntje en Marlijn niet overtreffen in The Passion

Angela Schijf speelt Maria in The Passion 2024. Maar kan ze haar voorgangers Do, Trijntje en Marlijn wel overtreffen? Daar verschillen de meningen over.

Sophie Bouquet en Erik De Vogel misdragen zich achter de schermen bij GTST

Het gaat er af en toe heftig aan toe achter de schermen bij GTST. Vooral Sophie Bouquet en Erik de Vogel zouden zich flink misdragen.