Deze shows wil je niet missen op Wereld Televisie Dag

Auteur: 

Datum: 

Categorie:
Wereld Televisie Dag

Goedemorgen beste lezers! Een beetje lekker geslapen? Om de dag toch enigszins educatief te beginnen, schudden we je vandaag wakker met een héérlijk feitje, dat als een perfect gespreksonderwerp kan dienen voor bij het koffieapparaat. Je weet wel, indien er een ietwat ongemakkelijke stilte valt tussen jou en een van je collega’s. Hier komt ‘ie: het is vandaag Wereld Televisie Dag!

Volgens het alwetende web is deze dag in het leven geroepen om extra aandacht te besteden aan economische, culturele én sociale ontwikkeling. En ja, die zin zette ons aan het denken. Hoe kunnen we Nederlands’ leukste televisieprogramma’s iets ‘educatiever’ maken? Om antwoord te geven op die levensvraag, bedachten we een ludiek lijstje. Een ludiek lijstje? Jep, een ludiek lijstje vol verfrissende (educatieve, kuch) televisieprogramma’s, die ons grijze medialandschap eens heerlijk kunnen opleuken!

Één tegen 100 Nieuws

Het eerste programma dat we eens even flink gaan opleuken is de quiz Één tegen 100. Natuurlijk zijn quizzen altijd een beetje leerzaam, maar er is altijd ruimte voor verbetering! Daarom leek het ons een goed idee om de quiz-vragen af te stemmen op het nieuws dat we die desbetreffende dag tijdens de nieuwsuitzendingen voorbij hebben zien komen. Gooi daar ook nog even Jan de Hoop als quiz-master tegenaan en je hebt een pareltje in handen!

Jeugdjournaal Lingo

We kennen het ballen-grabbel programma Lingo allemaal wel. Het populaire spelling-spel is sinds een periode van afwezigheid weer terug op de buis bij zender SBS6. Sinds de overstap naar de commerciële zender, merken sommigen echter wel dat de woorden ‘iets te makkelijk worden’. Nu moeten we toegeven dat we inmiddels inderdaad wel weten hoe we ‘mokkel’ en ‘’ spellen.

Met het oog op ‘de jeugd van tegenwoordig’ lijkt het ons dan ook een strak plan om iéts moeilijkere woorden te gaan gebruiken. Bestaande uit 5, of 7 letters uiteraard. We vermoeden dat het Jeugdjournaal er nog wel een paar weet, en daarbij krijgt het nieuws een enorm leuk spelelement erbij!

Ranking the Kunst en Kitsch

Net als Lingo, is Ranking the Stars ook overgenomen door een commerciële zender. Nu scheelt het dat dit programma nooit echt enige educatieve waarde heeft gehad, dus dat geeft ons een blank canvas om mee te beginnen.

De kijkers van het programma weten dat Ranking the Stars compleet draait om lijstjes, die vaak de nodige hysterische reacties met zich meebrengen. En ja, aangezien we de succes-formule die achter dit pareltje van een programma schuilt niet willen verprutsen, houden we deze ‘lijstjes’ erin. We geven ze echter wel een nieuwe twist. In plaats van bekende Nederlanders, moeten de kandidaten vanaf nu kunstobjecten ranken. Van duur naar goedkoop, van oud naar nieuw, of van beste tot slechtste staat: mogelijkheden zat!

Rijdende Rechter naar GTST-dorp Meerdijk

Aangezien de soap-series niet mogen ontbreken als we het over een educatiever medialandschap gaan hebben, hebben we óók Goede Tijden, Slechte Tijden opgenomen in ons lijstje. Het leek ons dan ook een goed idee om een ‘juridisch’ element aan de langstlopende soap van Nederland toe te voegen. Een toevoeging die de soap-serie best kan gebruiken, als we de kijkcijfers moeten geloven.

Zeg nu zelf, wie kan er nu beter voor wat ludieke juridische inbreng zorgen dan Meester Frank Visser himself? Precies, niemand. Zien we nu dan eindelijk wat de gevolgen voor Ludo zijn, als hij weer iemand laat ontvoeren? We shall see…

Chateau Meiland – Verslaafd Edition

Als we het over succesvolle programma’s hebben, mag Chateau Meiland natuurlijk niet ontbreken. Martien en zijn familie hebben zich het afgelopen jaar dan ook ontwikkeld tot een enorm kijkcijferkanon, met de winst van de Gouden Televizier-Ring als gevolg.

Echter zijn er kijkers, die toch één puntje van kritiek hebben als het om deze serie gaat. Dat puntje betreft het drankgebruik, of ja het wijngebruik, van de hysterische familie. En ja, die biedt het RTL4-programma Verslaafd dé ultieme kans om een keer niet één persoon maar een hele familie te helpen. Dus Peter van de Vorst, je weet ons te vinden!

Radars Teleshopping

Tommy Teleshopping, wie kent dit programma niet. Als kind keek je het vroeger vooral wanneer je ziek op de bank lag en een dagje school miste. Er was tenslotte niets beters op tv. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn er écht mensen die dingen bestellen via Tommy Teleshopping. En ja, het komt soms voor dat het ‘aanschafte product’ in werkelijkheid iets minder ‘fantastic!’ is dan de goedlachse presentatrice je doet vermoeden.

Daarom kan een samenwerking met consumentenprogramma Radar wellicht wel worden bestempeld als ‘idee van de eeuw’. Hoe handig zou het zijn als we eerst wat product reviews zien, voordat we een bestelling wagen?

Tommy Teleshopping - Radar

The Masked Expeditie Robinson

Oké deze mix is iets minder ‘educatief’ en iets meer ‘entertainment’, maar ach. Expeditie Robinson gaat al flink wat jaartjes mee. Het survival-programma heeft inmiddels al een aanzienlijk aantal trouwe kijkers opgebouwd. Alhoewel het programma altijd wel voor leuke momenten zorgt, missen velen wel een greintje vernieuwing.

Gelukkig hebben we dé oplossing voor het programma: we hijsen gewoon alle deelnemers in een kostuum! En het wordt nóg beter: degene die weggestemd wordt van het eiland, moet zijn masker afzetten en daarmee zijn ‘echte’ identiteit prijsgeven. Zou het ‘red jezelf op een onbewoond eiland’-programma door deze verandering dan éindelijk die Televizier-ring binnenslepen? Wij denken van wel!

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Fotobewijs: Handbalster Lois Abbingh is mooiste vlaggendrager ooit tijdens Olympische Spelen (foto’s!)

Dames en heren maak kennis met de knapste vlaggendrager sinds tijden: handbalster Lois Abbingh. De blondine is het leukste 'uithangbord' die we tot nu toe hebben gezien gedurende de openingsceremonie!

Droomduo knalt nu al van je scherm: Tess Wester en Irene Schouten kruipen dicht tegen elkaar aan in romantisch Parijs (foto’s!)

Tess Wester en Irene Schouten zijn het nieuwe droomduo tijdens deze Olympische Spelen in Parijs. En dat laten ze even goed zien!

Inge de Bruijn heeft haar Olympische terug: Ex-zwemster showt geweldige transformatie (foto’s!)

De voormalige Olympische zwemkampioene Inge de Bruijn is fitter dan ooit tevoren. Ze heeft een 6-weekse training gevolgd en heeft haar goddelijke figuur volledig terug!