Der Untergang van Marco van Basten

Auteur: 

Datum: 

Categorie:
Marco van Basten (screencapture Youtube)

De ‘Sieg Heil-grap’ van Marco van Basten is natuurlijk breed uitgemeten in de (vaderlandse) pers. De voormalig Wereldvoetballer van het Jaar bezegelde tijdens de Fox Sports-uitzending zijn eigen Untergang, die eigenlijk al ingezet werd toen hij z’n enkel blesseerde.

Misschien is het een idee dat deze ‘pannenkoek’ het spelletje weer zo serieus gaat nemen zoals hij dat vroeger deed. Want zo goed als Marco van Basten met een bal om kon gaan, zo ongelukkig lijken zijn aannames wanneer de bal geen leidend voorwerp is.

Schot in de roos

Want over Van Bastens voetbalkwaliteiten bestaan alleen lofzangen. De Nederlandse aanvaller, die zijn beste tijd bij Ajax en AC Milan kende, moest op 28-jarige leeftijd stoppen met voetbal. Een enkelblessure maakte een einde aan zijn loopbaan.

We kennen Marco het beste als de held die op fenomenale wijze wist te scoren in de finale van het gewonnen Europees Kampioenschap Voetbal in 1988. Of je nu geboren was of niet: elke Nederlandse voetballiefhebber kan zich die wondergoal (filmpje boven) zó voor de geest halen.

De keuze om trainer te worden had weinig met deze voltreffer te maken. Waar Van Basten als speler gemakkelijk raak schoot, miste hij als trainer de X-factor. Toen werden de eerste haarscheurtjes al zichtbaar. Hoe kan het ook anders: als Ajax-trainer kwam Marco’s Untergang tot stand door een onhandige uitspraak. Na een teleurstellend resultaat tegen sc Heerenveen reageerde Van Basten op inmiddels legendarische wijze op een schreeuwende supporter.

Niet op cameramondje gevallen

Als (hoofd)trainer werd dus al duidelijk dat Marco niet op zijn cameramondje gevallen is. In 2006 haalde hij ook de headlines. San Marco beweerde toen dat je als international van het Nederlands Elftal geen vergoeding nodig zou moeten hebben. De eer om het Oranje shirt om je schouders te hangen is volgens hem de enige motivatie die je nodig hebt.

Vlak na die uitspraak deed hij ook wat Van Basten na zijn ‘Sieg Heil’ van afgelopen weekend deed: een mea culpa houden en wachten tot de wervelwind in de media is overgewaaid. En deze keer heeft hij niet alleen ‘last’ van de Nederlandse pers. Het ‘Van Basten schandaal’ haalt namelijk ook de voorpagina’s van de grootste kranten van Duitsland, Engeland en Italië.

Vooral onze Oosterburen zijn natuurlijk niet te spreken over de uitspraak, en ook in ons eigen land wordt er geroepen dat FOX Sports de samenwerking met Van Basten op moet zeggen. Of de zender hier gehoor aan geeft, is nog niet bekend. Wel bood zender FOX Sports, net als Van Basten overigens, meteen na het incident de verwachte excuses aan.

Meer dan de held van ’88

Zo blijkt voor de zoveelste keer dat Marco van Basten nog altijd het beste zijn voeten kan laten spreken. Door zijn recente verleden – die bol staat van gewaagde uitspraken, ontslagbrieven en gouden handdrukken – zijn we bijna vergeten dat de voetballer Van Basten méér is dan die veel geblesseerde Held van ’88. Laten we er voor waken dat deze beelden niet onder de schandalen begraven worden!  

Laatste nieuws

Foto: Maan de Steenwinkel floept bijna uit haar topje tijdens wild optreden

Maan de Steenwinkel is een prachtige zangeres met een geweldig lichaam. Soms zit een ongeluk echter in een klein hoekje. 

Foto: Zomers geklede Jutta Leerdam geeft showtje weg tijdens vakantie

Jutta Leerdam is momenteel aan het genieten van een welverdiende vakantie.Ze besluit haar volgers te trakteren op een leuke show. 

Foto: Hélène Hendriks geniet van spuitende topsportster

terwijl iedereen naar de tour de France kijkt, focust Hélène zich op de vrouwelijke wielrensters, die de Giro D’Italia voor vrouwen rijden.

Gerelateerde berichten