Alle informatie om goed voorbereid de Wiesn in München op te gaan

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Oktoberfest staat weer voor de deur. Dit jaar is het tijd voor de 187e (!) editie van het Duitse volksfeest. Van zaterdag 17 september tot en met maandag 3 oktober gaat de tap weer open. München wordt dan omgetoverd tot één groot evenemententerrein, met niet alleen biertenten maar ook kermisattracties en allerlei kraampjes. Goed voorbereid naar Oktoberfest? Lees dan vooral verder!

Belangrijke Duitse woorden

Allereerst een paar woorden die je hoe dan ook moet kennen. Te beginnen met de Wiesn: in het Nederlands is dit letterlijk vertaald de ‘weide’. Müncheners gebruiken deze term als naam voor Oktoberfest. Wil je dus als een echte local rondlopen, dan noem je het bierfestijn dus geen Oktoberfest.

Nog twee Duitse Oktoberfest-termen zijn Maβ en Kotzhügel. Laten we zeggen dat je van teveel Maβ’en eindigt op de Kotzhügel. Een Maβ (een literpul) bier bestel je namelijk aan de bar, en Kotzhügel is de ‘kotsheuvel’, een bekende plek voor menig Wiesn-ganger.

Lederhosen und dirndls

Dames in dirndls, die kom je natuurlijk graag tegen. Maar je kunt niet zomaar op de Wiesn verschijnen zonder jezelf in Lederhosen te hijsen. Vergeet dus niet om op tijd Oktoberfest kleding te kopen. Zeker nu Oktoberfest steeds dichterbij komt, heb je kans dat je net misgrijpt.

Wist je trouwens dat dirndl staat voor ‘dienstmeisje’? En dat de Lederhosen oorspronkelijk werkkleding was? Inmiddels kennen we het vooral van Oktoberfest, maar in vroeger tijden werd het zelfs op bruiloften gedragen. Een veelzijdige outfit!

Muziek

Hou je van après ski-muziek? Dan kom je ook tijdens Oktoberfest aan je trekken. Het is een heus genre op zichzelf, met hits als ‘Skandal im Sperrbezirk’ van de Spider Murphy Gang, ‘Geh mal Bier hol’n’ van Mickie Krause en verschillende nummers van de welbekende DJ Ötzi. Een gezellige beat en wat Duitse lyrics erbij, en je hebt een Oktoberfest-hit te pakken – het is een beetje de Duitse variant van een carnavalshit.

Eten en drinken

Qua drinken is het duidelijk: bier is drankje nummer 1. Gemiddeld betaal je zo’n 13 euro voor een liter bier, maar de prijs verschilt per tent en biermerk en -soort. Er zijn ook speciale wijntenten en veel verschillende mogelijkheden om wat te eten. Van een braadworst tot een halve kip en van kaiserschmarrn tot de kenmerkende hartvormige gemberkoek.

Tenten op het terrein

Op de Wiesn zijn 17 grote en 21 kleine biertenten. Iedere tent heeft zijn eigen muziek, publiek, bier, hapjes. Genoeg sfeer om van te proeven! Bezoek zeker meerdere tenten voor de échte Wiesn-experience.

Naast deze tenten is er ook de ‘Oide Wiesn’, waar je lekker nostalgisch van wordt en Oktoberfest beleeft zoals het vroeger werd gevierd. Onder meer ouderwetse attracties en biertenten mogen hier uiteraard niet ontbreken. Je betaalt een klein bedrag aan entree, maar is zeker een kijkje waard.

Praktische tips

De tenten zijn doordeweeks van 10 uur ‘s ochtends tot half twaalf in de avond geopend. Op zaterdagen en zondagen gaat de tap al om 9 uur open. Je kan binnen München bij het terrein komen met de auto, tram en bus. Met het OV is natuurlijk wel zo handig, dan kun je zonder Bob gaan. Lederhosen aan en gaan! Toegang is trouwens gratis, dus neem nog maar een extra biertje. Prost!

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Video: Roxane Knetemann en Hélène Hendriks krijgen het warm van paaldans-act

Roxane Knetemann is erg dankbaar voor haar optredens bij VI, tenminste, behalve haar laatste optreden dan. Daar was ze flink van in de war.

Foto: Kelly Piquet deelt fijne strandfoto na enorme racismeboete voor vader Nelson Piquet

Kelly Piquet heeft een leuke nieuwe foto gedeeld als goedmakertje voor haar vaders harde woorden. En haar fans vinden dat best fijn. 

Video: Jutta Leerdam bewijst in mini-jurkje dat ze écht met Jake Paul aan het daten is

De knappe koningin van de Nederlandse schaatsbaan, Jutta Leerdam, is gespot met een van Amerika's grootste YouTube sensaties.