6 Opvallende weetjes over schrijfster Lale Gül

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Lale Gül is een succesvolle Nederlandse schrijfster. Ze schreef de bestseller ‘Ik ga leven’ over haar leven als een jonge moslim, terwijl ze stiekem een vrije vrouw wil zijn. Deze mysterieuze en tevens mooie dame willen we graag beter leren kennen!

1. Bekend op jonge leeftijd: Lale Gül is nog maar 24 jaar

Lale Gül is geboren op 4 november 1997 en is dus nog ontzettend jong. De schrijfster is opgegroeid in een streng islamitische familie in Amsterdam-West. Sinds 2018 studeert Lale Nederlands aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In haar jeugd ging ze doordeweeks naar school in de wijk Slotervaart en in het weekend ging Lale 11 jaar lang naar een Koranschool. Dankzij haar eerste boek ‘Ik ga leven’ werd ze in één klap op piepjonge leeftijd beroemd. Je kunt dus wel stellen dat Lale Gül odanks haar jonge leeftijd een indrukwekkend druk leven heeft!

2. Lale Gül is Nederlander van het jaar

Lale Gül bracht in 2021 haar eerste boek ‘Ik ga leven’ uit. Sindsdien is de carrière van de schrijfster meteen de lucht in geschoten. Het is een autobiografische roman die gebaseerd is op haar eigen leven met de strenggelovige opvoeding die daarbij kwam kijken. In het boek neemt ze afstand van de streng-islamitische cultuur. in 2021 werd Lale Gül uitgeroepen tot Nederlander van het jaar door het Weekblad Elsevier. Ze won deze prijs vanwege haar grensverleggende boek. 

3.  Lale Gül won NS publieksprijs

Lale Gül wint ook nog eens de NS Publieksprijs voor boek van het jaar met ‘Ik wil leven’. Hiermee is ze jongste winnares ooit. De schrijfster is naar eigen zeggen enorm blij met het winnen van de democratische prijs. Lale Gül noemt het een hele grote eer. Naast deze prijzen is er vanuit producenten en filmakers enorm veel interesse in een verfilming van het boek. Lale Gül vertelt dat ze nog geen beslissing heeft genomen over wie de rechten krijgt maar de namen Netflix en NPO kwamen voorbij. Lale wil uiteraard voor de samenwerking gaan waarin het verhaal het mooiste en beste uitkomt.

4. Lale Gül overweegt verhuizing naar het buitenland

Lale Gül vertelt in haar boek veel over haar tweestrijd tussen de islamitische levensovertuigingen en haar eigen overtuigingen. Hierdoor krijgt Lale te maken met enorm veel kritiek vanuit de islamitische samenleving. Deze kritiek gaat zo ver dat Lale zelfs wordt bedreigd. Lale brak ook met haar familie nadat zij veel kritiek hadden op het boek en niet kunnen leven met het feit dat Lale zich ontbind van de Islam. Haar boek is nu ook in de Duitse versie uitgekomen en vanwege alle nieuwe media aandacht krijgt Lale weer veel te maken met heftige reacties. Daarom vertelt Lale in interviews met NU.nl en Het Parool dat ze overweegt om naar het buitenland te verhuizen zodat ze in alle rust kan schrijven. Ze geeft aan nog niks te hebben besloten.

5. Lale Gül heeft een relatie met deze man

Lale Gül schrijft in haar eerste boek uitgebreid over haar eerste romantische ervaring. Deze man heet Freek en de ouders van Lale stonden deze relatie niet toe. Een aantal jaar later kwam Lales huidige vriend in beeld: Tim. Lale heeft Tim ontmoet via Instagram. Lale geeft aan dat ze nog niet super lang samen is met haar vriend Tim maar dat het wel al enorm vertrouwd voelt.

6. Lale Gül heeft column in Het Parool

Lale Gül schrijft wekelijks een column voor Het Parool. Hierin schrijft Lale columns met haar opinie die duidelijk naar voren komt. Lale schrijft onder andere weer over haar islamitische ervaringen. Naast haar wekelijkse column heeft Lale ook een podcast die gelijknamig is aan haar boek ‘Ik ga leven’. De podcast is samen met wetenschapper Ömer Uyar en hierin spreken ze over belangrijke zaken die hun dagelijks bezig houden.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Sophie Bouquet en Erik De Vogel misdragen zich achter de schermen bij GTST

Het gaat er af en toe heftig aan toe achter de schermen bij GTST. Vooral Sophie Bouquet en Erik de Vogel zouden zich flink misdragen.

Video: Suzanne Schulting haalt nachtje door in ziekenhuis met vriend in haar bed

Suzanne Schulting heeft haar enkel gebroken en onderging een operatie, waardoor ze een nachtje in het ziekenhuis moest verblijven. Gelukkig was haar vriend bij haar in bed om haar gezelschap te houden!

Video: Schaatsster Pien Hersman sluit seizoen af met wonderbaarlijke metamorfose

Het schaatsseizoen is ten einde, maar dat betekent niet dat Pien Hersman niet nog een laatste verrassing kan laten zien.