Martin Bosma

Politicus Martin Bosma

Martin Bosma (Wormer, 16 juli 1964) is een Nederlands politicus namens de Partij voor de Vrijheid (PVV) en sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamer. Op 14 december 2023 werd hij voorzitter van de Tweede Kamer. Bosma wordt vaak beschouwd als de ideoloog van de PVV, hoewel hij deze term zelf nooit heeft gebruikt. Hij studeerde politicologie, sociologie en Hebreeuws en werkte voor diverse media. Bosma is kritisch over de publieke omroep en subsidies aan kunst, en heeft controversiële uitspraken gedaan over klimaatverandering en multiculturalisme. Daarnaast zet hij zich in voor de Nederlandse en Afrikaanse taal.

Martin Bosma ‘ongewenst’ bij dodenherdenking

In 2024 wilde de partij DENK Martin Bosma als ongewenst verklaren bij de Dodenherdenking op de Dam. Om deze reden vond er een debat plaats over deze mogelijke actie op verzoek van DENK-fractievoorzitter Sheher Khan. Hij verwees naar een artikel in de Volkskrant, waarin ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ongemak uitte over de aanwezigheid van Martin Bosma. Volgens Sheher Khan zou Martin Bosma zich namelijk schuldig hebben gemaakt aan antisemitisch gedachtegoed, xenofobie, anti-zwart racisme, anti-moslim racisme en extreemrechts gedachtegoed.

Martin Bosma nieuwe kamervoorzitter

In 2023 werd Martin Bosma de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Deze functie werd hem toegewezen nadat hij in de tweede ronde van de verkiezingsprocedure 75 van de 146 geldige stemmen kreeg. Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA kreeg in deze ronde 66 stemmen, waardoor het PVV-Kamerlid de meerderheid behaalde. In de eerste ronde kreeg Martin Bosma 71 stemmen en Tom van der Lee 61 stemmen. Omdat geen van beiden een volstrekte meerderheid behaalde, was een tweede ronde noodzakelijk.

Nieuws

Foto: Ali B is na hoger beroep via Duitsland naar Marokko gevlucht

Ali B gaat, ondanks zijn straf, toch gewoon op vakantie naar het buitenland. Hij is met zijn gezin gezien onderweg naar Marokko.

Eline de Zeeuw lokt Olympisch kampioen donker hokje in voor intiem gesprekje (foto!)

Eline de Zeeuw verborg zich even in een donker hokje voor een wel heel erg intiem gesprekje. Als dat maar goed gaat. 

Je gelooft nooit welke uitdagende foto’s Juultje Tieleman nú weer online gegooid heeft

Juultje Tieleman is een van de meest prachtige vrouwen die Nederland rijk is. En dat bewijst ze maar weer met deze foto!

Johnny de Mol zegt zonder filter wat hij van zijn nichtje Noa Vahle vindt (video!)

Het is heel speciaal als je familieleden op een bepaalde manier over je praten. Dat blijkt maar weer wanneer Johnny de Mol zijn mening geeft over zijn bloedeigen nichtje Noa Vahle. 

Spannendste tv-strijd ooit is eindelijk losgebarsten: De Slimste Mens is in groot gevaar

Zelden was het zó close tussen twee zéér goed bekeken tv-programma's. Toch moeten de makers van de Slimste Mens zich zorgen gaan maken...

Anna Nooshin smeert vooral haar voorgevel goed in tijdens heet stranddagje (video!)

Anna Nooshin smeert zichzelf helemaal in op een hete zomerse dag. De twee grote vriendinnen van Anna krijgen dan ook veel aandacht!

Tooske Ragas deelt zeldzame privé-kiekjes van zichzelf als piepjong modelletje (foto’s!)

Tooske Ragas heeft haar volgers verrast met zeldzame privékiekjes uit haar jongere dagen: Bijzondere beelden uit haar jonge modellentijd

Schaatssters Pien Hersman en Robin Groot laten hun strakke troeven zien tijdens dansje in superkort topje (video!)

Pien Hersman en Robin Groot weten iedereen te verrassen door in piepkleine outfits een leuke video op te nemen!
Martin Bosma

Profiel

Geboortedatum: 16 juli 1964
Sterrenbeeld: Kreeft
Afkomst: Wormer, Nederland
Woonplaats: Amsterdam, Nederland
Beroep: Politicus
Opleiding: politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, sociologie aan de New School of Social Research in New York en Hebreeuws aan het Juda Palache Instituut in Amsterdam

Foto's

Martin Bosma
Martin Bosma