Hoe nieuwste hype NFT iedereen miljonair maakt

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Leestijd: 2 minuten

Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Digitale bestanden worden voor miljoenen verkocht, iemand heeft zelfs z’n Tweet voor een debiel bedrag verpatst. Deze hype heet NFT, en dit is wat je erover moet weten…

Terwijl we dit schrijven verschijnen er wereldwijd duizenden nieuwsberichten en artikeltjes over dit onderwerp. Dát is hoe enorm de hype rondom NFT is. We hebben het over de nieuwste rage in het land van cryptocurrency, Bitcoins en alles daaromheen: de NFT. Met NFT kan je echter iets wat je met ‘gewone’ digitale munten als de Bitcoin niet kunt…

Lees ook: Salaris van Max Verstappen uitgelekt!

NFT is geld waard

Nu NFT ook de ‘mainstream’ bereikt heeft is het wel zo netjes om ook even aan de allergrootste leken uit te leggen wat er precies aan de hand is. NFT staat voor non-fungible token. Grof vertaald betekent het niet-vervangbare token. Deze tokens staan voor digitale bestanden die op een soort eeuwige datalijst (de blockchain) bestaan. Denk aan een digitaal plaatje, een muziekbestand of een GIFje. Deze NFT’s zijn volledig uniek. Niemand kan zo’n bestandje precies namaken. Als je er eentje hebt, ben je sowieso de enige en dat kan je met data bewijzen. Snap je al waarom er zo veel geld in omgaat?

In normale mensentaal: een NFT is geld waard omdat ze schaars zijn. Maakt een bekende artiest een mooi digitaal prentje? Dan kan hij ‘m omzetten in een NFT en op die manier online te koop aanbieden. Je kunt het digitale prentje namaken of kopiëren, maar slechts één persoon kan het origineel kopen. Alsof je een gewild schilderij veilt dus.

Zelfs DJ Don Diablo doet het

Hoe dat in de praktijk werkt zagen we de afgelopen weken. Om maar te bewijzen hoe ‘gewoon’ het tegenwoordig is om in NFT’s te handelen: de Nederlandse DJ Don Diablo verkocht onlangs een NFT voor bijna 200.000 dollar. Het ging om een digitaal liedje, een GIFje van een neon-keyboard en een leuk handgemaakt kunstobject voor op de schoorsteenmantel. Geinig, maar is een lading spullen van een redelijk bekende DJ zó veel geld waard? Zodra er schaarste ontstaat doet men gekke dingen. Wie herinnert zich de lege pleerollen-schappen in de supermarkt vorig jaar? We zijn al een beetje bang voor de bedragen die worden neergeteld voor een eventuele NFT van Armin van Buuren of Tiësto!

Don Diablo NFT
Don Diablo’s NFT (vóór je als een malle rechtermuisklikt en opslaat: dit plaatje is dus GEEN geld waard)

Ook de bedenker van Twitter profiteerde flink van zijn eerste stapjes op de NFT marketplace. Hij veilde zijn eerste Tweet (een soort digitaal eigenaarschap ervan, de Tweet zelf is gewoon voor iedereen te bekijken) voor 2,9 miljoen dollar. Da’s een hoop geld voor een stukje internethistorie. De koper, een man uit Maleisië, claimde hiermee een ‘moderne Mona Lisa’ op de kop getikt te hebben…

Zelf NFT kopen en verkopen: het kan

We horen je al denken: hoe kan ik hier rijk van worden? We hebben goed nieuws: zelfs mensen zonder artistiek talent kunnen een slaatje slaan uit NFT’s. We zeggen niet dat het makkelijk is, maar wie slim handelt kan ook flink profiteren. Het is namelijk niet alleen mogelijk om een NFT te kopen, maar je kunt ‘m vervolgens ook met winst verkopen. Wat dat betreft lijkt het een beetje op ‘slapend rijk worden’ van Bitcoins: inkopen als de koers laag is en weer verkopen op het juiste moment. Zoals altijd: wie een leuk startkapitaaltje heeft zal sneller resultaten boeken. Sorry sloebers!

Laatste nieuws

Hoe is het nu met Anna Nooshin?

Ze kwam jarenlang wekelijks op tv met Holland's Next Top Model. Hoe blijven we in de tussentijd op de hoogte van wat presentatrice Anna Nooshin allemaal uitspookt? Hoog tijd om even te kijken hoe het met haar is...

Mannen van Veronica Inside gaan stuk om onherkenbare topspits

"Die is dikker dan Jan Boskamp!" roept René van der Gijp. Maar over welke voormalig topspits hebben ze het hier eigenlijk?

Katja Schuurman plaatst uitdagende nieuwe foto

Katja Schuurman schaamt zich niet voor haar lichaam, sterker nog, ze is er trots op. En groot gelijk heeft ze. Daarom deelt ze ook trots deze nieuwe foto met de wereld.

Gerelateerde berichten